
BLE - 1996 AGREEMENT (ATSF) 

QUESTIONS & ANSWERS 

Article 3 - Special Engineers' Through Freight Allowance 

1 Q. Does an engineer working in assigned helper service, unassigned helper service, or 
assigned helper pool service qualify for the special engineers' through freight allowance? 

A Yes, one special engineers' through freight allowance per tour of duty. 

Article 5 - Special District Pay 

1 Q. Does an engineer working in assigned helper service, unassigned helper service, or 
assigned helper pool service qualify for the special district pay allowance? 

A No. 

2Q. Does a guaranteed extra board engineer performing service in through freight as outlined 
in this Article 5 qualify for the special district pay allowance? 

A Yes. 

3Q. Is the special district pay allowance paid to an extra board engineer performing qualifying 
service paid over and above guarantee payments? 

A No, special district pay allowances count against guarantee payments. 

Article 6 - Reserve Board 

IQ. Will the 70% of an engineer's 1989 earnings, earnings as defined in this article, be used to 
calculate his reserve board allowance if his 1989 earnings are greater than his 1992, 1993, 
1994 and 1995 earnings and greater than 70% of the current 5-day yard engineer rate? 

A Yes. 

Article 8 - Yard Runaround Rule Former Eastern and Western Lines 

1 Q. When an engineer is run around as outlined in this article, does he get his turn back at the 
distant terminal? 

A Yes. 



Article 9 - Thirty (30) Day Bump Rule 

1 Q. May an engineer in yard service use the thirty day bump rule to exercise his seniority on a 
position within the same spread of hours irrespective of assigned days off? 

A Yes. 

2Q. When an engineer exercises his seniority under this rule from a road assignment to a yard 
assignment, do vacation days count towards his thirty (30) day restriction to yard service 
prior to being able to exercise his seniority to road service? 

A No, vacation days do not count toward the minimum of thirty (30) days' restriction to 
yard service. 

Article 10 - Rules and Retrainini: 

IQ. When must an engineer be contacted to schedule his attendance in rules and retraining 
classes when being scheduled to attend class( es) at other than his terminal of assignment? 

A The Carrier must call him in time to get to the other terminal and be rested to attend the 
class. 

2Q. When must an engineer be contacted to schedule his attendance in recertification class at 
the centralized technical training center? 

A The Carrier will make every attempt to notify an engineer at least thirty (30) days in 
advance of the date of his recertification class. 

3Q. How will an engineer in assigned pool freight service be compensated for attending 
class( es) on his assigned day( s) off? 

A He will be paid the training rate indicated in this article ($125.08) for each day of class. 

Article 14 - Locomotive Eni:ineer Instructors 

1 Q. Are engineers entitled to the instructor allowance when they instruct previously promoted 
engineers who are making familiarization or qualification trips? 

A. Yes, all provisions of this article apply when instructing previously promoted engineers. 
Note: the allowance and the provisions of this article do not apply to an engineer 
performing road engineer pilot service. 



Article 15- Guaranteed Extra Boards 

1 Q. Do the provisions conceining the deduction method of being off of the guaranteed extra 
board under paragraph three of this article apply when a guaranteed extra board engineer 
is taking vacation day(s)? 

A No, the method for calculating a guaranteed extra board engineer's vacation pay is not 
changed by this article. 

Article 16 - Road/Yard Work 

1 Q. Can the one move as prescribed by PEB 219 at the initial and/or final tenninal be made at 
a foreign carrier's yard, in addition to delivering and/or receiving the train? 

A Yes. 

Article 20 - Profit Sharine 

1 Q. When an extra board engineer works in yard or road switcher service, do his earnings 
count towards base earnings for purposes of calculating profit sharing? 

A No. 

2Q. When a regularly assigned or extra board engineer is working on a local assignment that 
converts to road switcher rates for his tour of duty, do his earnings count towards base 
earnings for purposes of calculating profit sharing? 

A Yes. 

If the foregoing correctly sets forth our understanding of agreed to questions and answers, please 
signify by signing in the space provided below. 

Yours truly, 

~i!hfl»qx 
Vice President - Labor Relations 

AGREED: 


